1 av 3
Annelie Vinsa, vd för Kirunabostäder utanför bostäderna på Glaciärvägen. Foto: Mia Storm Komonen/Sveriges Radio.
2 av 3
Kallställda bostäder på Glaciärvägen i Kiruna ska renoveras. Foto: Mia Storm Komonen/Sveriges Radio.
3 av 3
Kallställda bostäder på Glaciärvägen i Kiruna ska renoveras. Foto: Mia Storm Komonen/Sveriges Radio.
Kiruna

Kallställt bostadsområde väcks till liv igen

Området kommer tillhöra nya Kiruna
1:17 min

För 10 år sedan kallställdes bostäderna på Glaciärvägen i Kiruna. Bostadsköerna är långa och nu i sommar ska ombyggnationen av de 110 nya lägenheterna börja.

Vid årsskiftet väntas de första lägenheterna vara färdiga för inflyttning berättar Annelie Vinsa, VD på Kiruna Bostäder.

- Det här området kommer troligen att tillhöra nya Kiruna. Sen har vi en plan på att kanske kunna göra ett hus till seniorbostäder för de som är äldre och vill sälja huset och ändå ha ett trivsamt boende nära till naturen, säger Annelie Vinsa.

Efter att bostäderna varit obebodda i nästan tio år, ser området ut därefter. Träden har vuxit höga, färgen på husen har nötts och skadegörelse har gjort på både fönster och fasader. Men, framtiden ser ljus ut.

- De håller på att renoveras, vi har förra sommaren börjat riva ut allt levande material inne i lägenheterna och slagit på värme. Under året har vi gjort provtagningar för att se att det fungerar bra och det är färdigställt.Nu har vi upphandlat arbetet och ska påbörja ombyggnationen av alla lägenheter.

Vad det kommer att kosta att varmställa och renovera bostäderna är svårt att säga i nuläget. Och Annelie Vinsa berättar att de nya bostäderna ska ha Kirunastandard.

-Kirunastandard myntade vi när vi började titta på det här, vad är det folk vill ha och det vi har sett i Kiruna och det man efterlyser är mycket mer förrådsutrymmen och möjlighet att förvara sparkar, barnvagnar, cyklar och så vidare. Det kommer vi att titta på och att man vill ha möjlighet att parkera sin skoter, säger Annelie Vinsa VD på Kirunabostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".