Linbaneolyckan krävde ett liv

En 17-årig flicka från Narvik omkom i linebaneolyckan i Abisko. De tre ungdomar från Kiruna som skadades har inte livshotande skador och var vid medvetande när de togs om hand av räddningspersonal.

Ett trettiotal ungdomar befann sig på ett internationellt Unga Örnar-läger i Abisko när olyckan inträffade. De skulle ta linbanan upp på Nuoljas topp för en dagstur. 

– Fästet på en av linbanans korgar släppte och korgen kanade nedåt och kolliderade med nästa korg, säger Stefan Thyni vid Kirunapolisen. 

Räddningsarbetet var besvärligt när ungdomarna skulle evakueras. Eftersom fjället är brant vid olycksplatsen fick korgarna vinschas ned långsamt. 

Fjällpatruller, läkare och helikoptrar från både Norge och Sverige deltog i räddningsaktionen. De skadade personerna fördes med ambulanshelikoptrar till Gällivare för vård. 

– En sådan här dag, när två olyckor inträffar samtidigt i fjällen, är det otroligt tacksamt att vi har ett fungerande samarbete över gränsen. Det har varit en mycket ansträngd situation, säger Leif Markström som är chef vid SOS Alarm i Norrbotten.

" Fästet på en av linbanans korgar släppte ... "

Stefan Thyni
Kirunapolisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista