1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7
Norrbotten

"Gruvbranschen har ett imageproblem"

"Det är moderna, kvalificerade jobb"
1:41 min

En för Sverige unik utbildning har få sökande, trots att gruvindustrin lockar med jobb redan under utbildningstiden.

Utbildningsledaren för civilingenjörsprogrammet i naturresursteknik vid Luleå tekniska universitet, Olov Martinsson, tror det finns flera orsaker till att så få studenter som fem sökt till utbildningens 20 platser i första hand.

– Tyvärr har nog de flesta en ganska diffus uppfattning om sådan här verksamhet och vilken typ av jobb man kan få. Det finns ett visst imageproblem inom branschen, någon trodde att man sitter i en mörk gruva och hackar sten, säger han.

Olov Martinsson efterlyser en tydligare förklaring från gruvindstrin om att det rör sig om om moderna jobb, med högkvalificerade arbetsuppgifter som väntar, med inriktning på geovetenskap och hur man hushållar med naturens resurser. Gruvindustrin är mycket intresserade av utbildningen, särskilt som den är inriktad mot en mer miljövänlig gruvnäring. Något som branschen ropar efter.

Förutom ett intresse för naturvetenskap krävs nyfikenhet och kreativitet när det till exempel gäller att hitta nya fyndigheter.

- Lite Sherlock Holmes bör man vara, det är spännande och kreativt, menar Olov Martinsson.

Utbildningen startade för fem år sedan och än har de första studenterna inte gått klart. Ändå har flera av dem redan jobb eller löfte om jobb från framför allt gruvindustrin.

Nils Edblom från Örnsköldsvik är en av studenterna. Nu läser han en grundkurs i geologi där det bland annat handlar om att lära sig känna igen olika bergarter. Han tycker att utbildningen kunde marknadsföras bättre.

– Jag tror inte det är så många som känner till utbildningen. Den har ju funnits i så få år, säger Nils Edblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".