Kalixuppfinnare vann mot storbank

Uppfinnaren Juhani Niinivaara i Kalix vann mot storbanken Nordea. Efter en dom i Helsingfors hovrätt får han nu nära två miljoner kronor i skadestånd av finska Nordea, tidigare Merita bank, för ett förlorat världspatent. Banken hade inte betalat in patentavgiften.

Juhani Niinivaaras seger kan leda till nya skadeståndsprocesser mot Nordea för flera andra världspatent som han förlorat på samma sätt. Det kan då handla om hundratals miljoner kronor i skadestånd.

Det är en lång historia som nu avgjorts i finsk hovrätt. Den började redan 1997 då Juhani Niinivaara var bosatt i Finland. Han stämde banken för att den inte betalat in hans avgifter för flera världspatent, vilket ledde till att patenten förföll. Patenten, som gällde ett system för avancerad svetsning under vatten, användes som säkerhet för de lån som banken gett honom för att utveckla uppfinningarna.

Niinivaara förlorade i tingsrätten, men i april i år togs målet upp i Helsingfors hovrätt och där blev det alltså seger. Han får nu drygt 1,8 miljoner kronor i skadestånd av Nordea, samt ersättning för rättegångskostnaderna på nära 300 000 kronor.

Sedan finsk hovrätt nu slagit fast bankens ansvar kan det komma fler skadeståndskrav. Enligt uppgift till Norrbottensnytt anser sig flera storföretag, som tänkt använda tekniken kommersiellt, ha lidit skada av att patenten förföll och att tekniken därmed blev allmän egendom. Norsk-amerikanska offshoreföretaget NPC vittnade till exempel i hovrätten om att man försökt köpa patenten, men att banken inte svarat på budet. I tingsrätten nämndes skadeståndskrav på hundratals miljoner euro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista