1 av 2
Deltagare vid barn och ungdomsteaterfestivalen i Luleå.
2 av 2
Hans Eriksson producent, Norrbottensteatern Foto: Inger Marklund SR
LULEÅ

Succé för barnteaterfestival

Ny festival 2013
1:21 min

Förra veckans teaterfestival för barn- och ungdom i Luleå, blev en publikframgång. 3 200, varav mest skolbarn, kom till Norrbottensteatern och fick se 22 olika pjäser i  40 föreställningar.

Ett nytt grepp var att 1 500 ungdomar från kommunerna bussades gratis till Norrbottensteatern och 2013 kommer LUBU, teaterfestivalen för hela länets ungdomar, igen.

– Vi har redan finansiering för nästa festival. Sedan blir det ytterligare en 2015, säger producenten för LUBU, Hans Eriksson.

Luleå kommun, landstinget i Norrbotten och statens kulturråd står bakom och den här gången hade man också privata sponsorer.

Av alla skolungdomar valdes 1 500 norrbottensbarn ut som fick åka till teaterfestivalen, där allt var gratis: Föreställningar, saft och bullar, ballonger med mera.

– Vi hade också läsavdelning i foajén,  Norrbottens museum var här och radioteater kunde man lyssna på, berättar Hans Eriksson.

Det var kultursamordnaren i varje kommun som valde ut klasserna som fick åka till festivalen.

– Tyvärr blev det ett missförstånd i Pajala kommun, där man trodde att bussresan skulle kosta pengar, och sa nej. Men resan var gratis, förklarar Hans Eriksson, producent Norrbottensteatern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".