Mp vill införa qigong i sjukvården

Miljöpartiet vill ha ökade satsningar på alternativa sjukvårdsmetoder i Norrbotten och anledningen är att en del patienter upplever att de blir bättre av de metoderna än av vanlig sjukvård.

Det är redan inskrivet i landstingsplanen att kompletterande sjukvårdsmetoder ska undersökas i syfte att kunna utnyttjas i verksamheten.

Enligt landstingets folkhälsoråd Agneta Granström (mp) handlar det bland annat om taktil massage, medicinsk qigong, akupunktur och el-stimulering och i första hand riktar sig metoderna mot patienter med smärta eller som lider av stress eller patienter i livets slutskede.

– Vissa läkemedel hjälper kanske inte mot sådana besvär och här kan då alternativa metoder komma in, säger Agneta Granström. 

Metoderna är ännu inte godkända av myndigheterna, men Agneta Granström säger att de är allmänt erkända och används redan vid sjukhus i Stockholm och Göteborg.

Enligt miljöpartiet bör nu personal i Norrbotten också få bättre kunskaper om metoderna, så att de kan tillämpas även här.

" Vissa läkemedel hjälper kanske inte ... "

Agneta Granström (mp)
folkhälsoråd

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista