Nu öppnar ett hem för flickor problem som droger, självskadebeteende och/eller kriminalitet. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
ÖVERTORNEÅ

Kuivakangas får HVB-hem för tjejer

"Det finns ett behov"
1:39 min

Det privata vårdföretaget Vårudden i Övertorneå har fått godkänt av Socialstyrelsen att öppna ett hem för flickor med sociala problem.

Det privata vårdföretaget Vårudden i Övertorneå har fått godkänt av Socialstyrelsen att öppna ett hem för flickor med sociala problem.

I början av augusti öppnar verksamheten med sex platser i Kuivakangas vilket innebär att de då finns vårdplatser i Norrbotten för tjejer som är i behov av vård.

– Det finns ett behov. Vi har personal som har jobbat på hem där det är både pojkar och flickor och ofta så uppstår det problem mellan pojkarna och flickorna. De börjar ha förhållanden med varandra och då lägger de mer fokus på det än behandlingen, säger Lars-Gunnar Lundström som tillsammans med sin fru driver Vårudden.

I Norrbotten finns idag inget hem för flickor med sociala problem som till exempel kriminalitet, droger och självskadebeteende.

Vårudden har i dag verksamhet i Karungi men då bara för pojkar. Nu har de fått godkänt av Socialstyrelsen att öppna ett HVB-hem, ett hem för vård och boende, för flickor upp till 19-år i det gamla dagiset i Kuivakangas. Det innebär att Vårudden måste nyanställa sex personer till de två boendena.

När verksamheten i Karungi etablerades fanns det kringboende som oroades över att ungdomar med sociala problem skulle hamna på orten. Men Lars Gunnar Lundström hoppas de ska slippa det med etableringen i Kuivakangas.

– När vi öppnar i Kuivakangas i augusti så ska vi ha öppet hus så att de som har funderingar och frågor får se hur vi har det, säger Lars-Gunnar Lundström. Och de problem som fanns i Karungi förut finns inte mycket kvar enligt Lars-Gunnar Lundström.

– De grannar i Karungi som varit oroliga säger att de märker ju knappt av att vi finns där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".