Norrbottens Energikontor
LULEÅ

Energisparande syns inte fullt ut i plånboken

"Det finns alltid fasta kostnader"
1:33 min

Om hushållen i Luleå minskar sin energianvändning med 25 procent, så minskar inte utgifterna lika mycket. Det visar den så kallade Nils Holgerssonrapporten.

Men projektledare Malin Lagerwall på Norrbottens Energikontor Nenet tycker inte att folk ska uppfatta detta negativt.

– Man ska alltid hushålla med sina resurser och man sparar alltid pengar. Energi kostar pengar. Så om du stänger av TV:n och datorn, när du inte använder dem, så sparar du pengar, säger hon.

Bakom Nils Holgerssonrapporten står bostadsbolag och Hyresgästföreningen och av den framgår det att hushållen i Luleå skulle tjäna 20.9 procent rent ekonomiskt på en 25 procents energiminskning och inte 25 procent.

– Det finns alltid fasta kostnader, som man inte kan påverka när man minskar energiförbrukningen, säger hon.

I rapporten konstateras också att hushållen i Malmö skulle minska sina utgifter betydligt mer än hushållen i Luleå vid energibesparingar och det beror på olika lokala förutsättningar, till exempel att Luleå redan har låga avgifter för el och fjärrvärme.

– Men det är viktigt att man ska spara energi för vi har ett begränsat antal resurser på jorden och vi är väldigt många människor, som ska dela på dessa resurser. Då gäller det att vi alla vänder dem så smart och effektivt som möjligt så att det räcker länge och till många, säger Malin Lagerwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".