Haveriundersökning inledd i Abisko

Anledningen till dödsolyckan i Abiskos linbana på tisdagen är ännu inte klarlagd, och det kommer att ta tid innan alla undersökningar är genomförda.

Anläggningens säkerhet gås igenom varje år och så sent som i mars i år gjorde Det Norske Veritas en besiktning.

– Man klättrar upp i de flesta stolpar, man går igenom drivstationer, man tittar på linor och rullställ. Kort sagt allt som har en inverkan på säkerheten gås igenom ordentligt, säger Dennis Lång, som är regionchef för Det Norske Veritas.

Han vill inte spekulera i om det är ett tekniskt fel, materielbrott eller en mänsklig faktor som orsakat olyckan, men säger att liftkorgarna flyttas på linan efter ett fast schema för att minska slitaget på linan. Platsbytena görs utan att någon utomstående kontrollant besiktigar den åtgärden.

– Jag vill betona att jag inte kan bedöma anledningen till den här olyckan. Det måste haverikommissionen specialister och polisens tekniker få komma fram till, säger Dennis Lång.

Under dagen har personal från Kirunapolisen varit på plats i Abisko för att inleda den tekniska undersökningen

– Vi kan inte säga någon direkt orsak till olyckan idag. Vi måste samla alla fakta först och det kommer att dröja innan svaren finns, säger John Niva vid Kirunapolisen.

’Vi kan inte säga någon direkt orsak till olyckan idag. Vi måste samla alla fakta först och det kommer att dröja.’

John Niva, polisen i Kiruna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista