1 av 4
Premiärturen för ekobilen Skilzi, i Arcushallen Luleå. Foto: Clara Callne.
2 av 4
En nöjd Caroline Åkerberg imål efter första provturen med ekobilen Skilzi.Foto: Clara Callne, Sveriges Radio.
3 av 4
Sista justeringarna inför provkörningen av Skilzi. Foto: Clara Callne, Sveriges Radio.
4 av 4
Locket på inför premiärturen av ekobilen Skilzi.Foto: Clara Callne, Sveriges Radio.
Luleå

Studenternas eko-bil testades

"Kul att vi rullar"
2:06 min

Motorn hackade en aning och den lilla smäckra bilen gick inte fullt lika långt som student-teamet hoppats. Men överlag är alla nöjda med dagens provkörning av eko-bilen Skilzi.

– Den rullar och nu går vi in i optimeringsfasen, säger projektledaren Julia Eriksson.

I slutet av maj ska studenter vid LTU tävla i Eco Shell Marathon i Tyskland. Tävlingen går ut på att köra så långt som möjligt på en decilitier bränsle. Idag provkördes Luleå-studenternas bil Skilzi för första gången. Spänningen låg i luften inne i Arcushallen och förberedelserna pågick in i det sista.

Föraren Caroline Åkerberg gled in i bilen som hon kör liggandes.

– En och en halv meter Carro passar perfekt för den här bilen, säger Caroline som inte har minsta tendens till cellskräck.

Hon var förtjust efter premiärturen, men förutser att den stora utmaningen i Tyskland blir att många bilar kör samtidigt. Inne i Arcushallen handlade det bara om att manövrera förbi kablar, som låg på del av banan.

Trots att motorn hackade en aning och den första provturen blev långt ifrån de 51 minuter som teamet siktade på var de nöjda.

– Vi har aldrig provkört bilen så här pass långt före tävlingen tidigare år. Nu finns tid att optimera, säger projektledaren Julia Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".