LULEÅ

"De ville skydda sig själva"

1:35 min

Det var först när personalen polisanmälde händelsen som kvinnans anhöriga fick reda vad som egentligen hade hänt. Krister Westerlund, ordförande för Alzheimerföreningen, är inte förvånad.

Det var igår som SVT:s uppdrag granskning avslöjade att Luleå kommun har försökt mörka en händelse på ett äldreboende, där en 80-årig man misstänks för att ha sexuellt utnyttjat en svårt dement kvinna.

– Man blir förtvivlad och förbannad, men inte förvånad. Här har en misstänkt man sexuellt utnyttjat en svårt alzheimersjuk kvinna fler gånger. Och då försöker kommunen mörka det, säger Krister Westerlund till .

Krister Westerlund är mycket kritisk mot hur händelsen har hanterats av kommunen. Bland annat fick mannen bo kvar, trots upprepade övergrepp.

– Tänk om det hade varit personalens, eller någon känd politikers nära och kära som drabbats? Då hade det varit spikskorna på direkt.

Han köper inte kommunens förklaring, att man väntat med att polisanmäla och informera de anhöriga med hänvisning till sekretessen.

– Det handlade inte om att skydda de boende, snarare personalen.

Men Maria Wallström, verksamhetschef vid Luleå kommun, tycker att man har skött situationen på ett bra sätt.

– Det handlar faktiskt om två kunder som bor hos oss och det här är en sekretessfråga. Men vi ska säkra att det här inte händer och att man ska vara trygg hos oss, säger hon.

Benämningen "kunder" gör Krister Westerlund särskilt upprörd.

– Det låter som att det handlar om mjölk och bröd. Vi tappar ju människoperspektivet. Jag hör ingenting av empati och medlidande från de ansvarigas sida.