Luleå

Övergrepp trots bevakning

1:48 min

Händelserna på äldreboendet i Luleå där en 80-årig man förgrep sig på en gravt dement kvinna inträffade trots att ansvariga hade satt in extra bevakning på mannen efter den första incidenten.

Trots dygnet runt-bevakning kunde mannen förgripa sig på kvinnan vid åtminstone två tillfällen till.

– Jag har ställt mig frågan hur det var möjligt. Om vi tar in en extra bevakning är det för att säkerställa att det inte får fortsätta. Och det är det som utredningen och granskningen från Socialstyrelsen får visa varför det funnits brister trots att vi haft extra bevakning, säger verksamhetschef Maria Wallström.

Vid en presskonferens på torsdagen ville ledningen för socialnämnden be de berörda om ursäkt för det inträffade, men i övrigt hade de inte några svar att komma med på hur det hela hade kunnat inträffa utan hänvisade till de utredningar som pågår.

Dels den lex Sarah som kommunen tagit initiativ till i veckan men också den utredning som Socialstyrelsen påbörjat.

Enligt Maria Wallström sattes bevakningen in den 8 augusti förra året men enligt åklagarens stämning så ska övergrepp ha skett både den 9:e och 11:e. Och verksamhetschefen beklagar det inträffade:

– Det är fruktansvärt förskräckligt och fruktansvärt tragiskt mot de anhöriga, säger Wallström.

Enligt lagen så är alla som arbetar med omsorg av äldre skyldig att anmäla missförhållanden, en så kallad lex Sarahanmälan.

I det här fallet ska tre anställda ha påtalat det inträffade för olika personer i ledningen. Men ingen lex Sarah gjordes, inte förrän i veckan - nio månader senare.

– Där har vi gjort fel. Frågan är varför ingen av personalen har gjort det, men även vi i ledningen måste rannsaka oss själva, varför inte ledningen tog initiativ till en lex Sarah, säger Gerd Bergman, vikarierande socialchef.

Hur situationen är för de två inblandade nu vill inte de ansvariga svara på utan hänvisar till sekretessen. Men den 80-årige mannen har bevakning dygnet runt.

Vid  yrkade åklagaren på att 80-åringen skulle dömas till fängelse i tre år om han dömas till fängelse. En utredning ska göras för att se om det finns hinder på grund av mannens ålder och hälsa att döma honom till fängelse.

Innan tingsrätten fattar sitt beslut vill de ha den utredningen och den 31 maj forstätter rättegången.