Höga vattenflöden försvårar fisket

De höga vattenflödena i länets älvar, framför allt i östra Norrbotten, försvårar fisket. Grumligt vatten och höga flöden gör att fisken söker sig till botten och både det traditionella fisket och fisketurismen drabbas.

Harry Grape från föreningen Sex byars fiskekort i Övertorneå, spanar ut över en översvämmad och öde Torne Älv:

– Det brukar finnas sandbankar här där turister badar. Nu är älven en meter högre än vanligt och att fiska är mycket svårt, berättar han.

När älven är hög och djup blir det svårare att vada ut i vattnet, samtidigt söker sig fisken nya vandringsleder, går djupare och är svårare att få på kroken.

Även det traditionella fisket som bland annat handlar om sikfiske med nät drabbas då nätet har svårare att nå botten.

Enligt Fiskeriverkets sötvattenslabratoriet kan höga vattenflöden orsaka att organisk materia rasar ner i vattnet och Harry Grape berättar att många sportfiskare i området klagat på grumligt, brunt vattnet. För fisketurismen såg början av sommaren riktigt bra ut, men sen började det regna:

– Början av sommaren såg väldigt bra ut men sen kom de höga vattenflödena och många företag som sysslar med fisketurism har nästan gett upp, säger han.

Men fisken och andra sidan gagnas av det höga vattenflödet och regnet. Delvis eftersom färre fiskare betyder att öringar och laxar kan vila upp sig. Gunnar Westlin är biolog och fiskeförfattare, enligt honom är en regning sommar just vad länets fiskar behövde:

– Höga flöden underlättar för laxen och öringen när den ska vandra uppåt. Hade det inte regnat så här mycket i sommar hade jag blivit bekymrad eftersom det varit så torrt, berättar han

" Många företag som sysslar med fisketurism har nästan gett upp..."

Harry Grape

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista