1 av 3
Många har frågat urmakare Karl Johan Björkman hur det går med klockreparationen och nu går urverket äntligen igen. Foto: Håkan Sjunnesson
2 av 3
Karl Johan Björkman justerar nyreparerade urverket
3 av 3
Drygt 40 meter upp i Domkyrkotornet finns navet i urverket

Urmakare Björkman reparerade domkyrkouret

Domkyrkoklockan lagas av urmakare Björkman-sjunnessonrep
7:23 min

Efter mycket tålamodsprövande arbete och många trappsteg i benen, har Norrbottensurmakaren Karl Johan Björkman nu reparetat urverket som styr urtavlorna i Luleå domkyrkotorn.

I vintras stannade plötsligt visarna i de fyra väldiga urtavlorna drygt 40 meter upp i tornet på Luleå domkyrka. Många som rör sig i centrum kastar ett öga på tornvisarna för att kolla om man är i tid och plötsligt gick inte det.
När den värsta kylan lagt sig fick Norrbottensurmakaren Karl Johan Björkman uppdraget att se om det gick att reparera det lilla centrala mekanisk-elektriska urverket från 1970-talet, som finns bredvid det frånkopplade väldiga mekaniska originalurverket från 1890-talet. Intresset har varit stort för hur reparationerna framskrider och nu går urverket igen.    Reporter & foto: Håkan Sjunnesson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".