KIRUNA

Drömmar och verklighet

1:30 min

I veckan presenterade gymnasieeleven Edward Nguyen projektarbetet "Drömmar och Verklighet" i form av en film och ett breakdance framträdande inför en fullsatt aula på Hjalmar Lundbohmsskolan.

Edward Nguyen går andra året på marknadsmediaprogrammet i Kiruna och hans stora intressen är filmskapande och dans. När det var dags att göra projektarbete kom han på idén att kombinera dessa två.

--Drömmar och verklighet, vi har väldigt många drömmar. Vi invandrare flyttade till Sverige för att få våra drömmar att slå in, vi kan inte göra det i vårt land på grund av krig, att det är ett fattigt land eller att vi blir jagade och misshandlade, säger Edward Nguyen.

I filmen berättar han och hans vänner om vägen från att ha kommit till Sverige och till hur dansen har fört dem samman.

Han lyfter också fram sin syn på fördomar om kriminalitet. Och bland bilder av krig och förödelse kommer meningen "De flesta av oss vill bara ha någonstans att bo".

- Jag har bott här i fem år nu och det har varit mycket rasism och hur jag har växt upp i Sverige. Jag tänkte att det kunde vara bra idé att göra en film om det så att folk får veta hur invandrarna har det egentligen och jag kan visa upp en kort historia. Men filmen skulle inte vara så lång, så jag tänkte att jag kunde adda dansen också, berättar Edward Nguyen.