NORRBOTTEN

Det kan vara svårt att flytta vargar

1:28 min

Vargstammen är hotad på grund av inavel, men att flytta vargar är inte en helt säker metod.

Det säger ordföranden i statliga Rovdjursutredningen Lars-Erik Liljelund apropå att den så kallade Dokkasbergsvargen återkommit till Norrbotten från Dalarna.

- Jag är inte förvånad. Vargar kan vara väldigt envetna och de kan gå väldigt långt på kort tid. Av detta kan myndigheterna dra slutsatsen att det är väldigt svårt att flytta en varg, men denna varg var genetiskt så värdefull att det ändå var ett alternativ, som man ville pröva i stället för att skjuta den.

Men att importera vargar österifrån är ganska problematiskt, om vi talar i termer av bedövning och transport, för då kommer lagstiftning och smittspridning in. Vargstammen i Sverige är för övrigt genetiskt väldigt instabil. För i huvudsak bygger den egentligen på tre syskon, som kom hit en gång i tiden. Rent generellt är inavelnsgraden otroligt hög, säger han.

Rovdjursutredarna reser just nu omkring i landet, bland annat i Luleå och träffar folk, som berörs av rovdjurspolitiken. Och det finns många olika åsikter om den.

- Det är klart att den är konflktfylld. Vore den inte det så skulle man inte behöva lägga ned så mycket tid både på att utreda den och hålla igång myndigheterna på detta. Så visst finns det konflikter och det får man ha respekt för, säger Lars-Erik Liljelund.