OS ger uppsving för spjutfabrik i Arvidsjaur

Om drygt två veckor invigs sommar OS i Aten. Det är något som ger uppsving för Arvidsjaur. I och med OS i Aten och andra friidrottstävlingar ökar nämligen tillverkningen av spjut vid Nordic Sports fabrik i Arvidsjaur.

Till sommar OS i Aten får Nordic Sport leverera spjut både till tävling och till träning. Det är i storleksordningen en fyra gånger så stor order, som en normal OS order.

- Ja det ser ju väldigt bra ut med tanke på OS, och att vi skickat en förhållandevis stor spjutorder för att vara ett OS, säger Kent Johansson, platschef vid företaget.

Kent Johansson tror att det beror på att det i Aten byggts väldigt många träningsarenor och att man vill se till att det finns likvärdig utrustning på träningsarenorna som på tävlingsarenorna.

- De enskilda idrottsutövarna är särskilt intresserade av flexline spjut av lite mjukare kolfiber, säger han.

När det gäller försäljningen utomlands så har företaget, för att undvika språkförbistringar, i första hand kontakt via agenter. Men ute på tävlingar har Nordic Sport också direktkontakt med idrottarna själva och det är viktigt tycker Kent Johansson.

- Vi vill ju att de ska testa och komma med synpunkter på hur vi ska utveckla våra produkter, så vi kan ju säga att det är ju utövarna själva som styr hur våran produktion ska se ut, säger Kent Johansson.

Fler anställs i Arvidsjaur

Men det är inte bara till OS som Nordic Sport har fått klartecken om leveranser. Det gäller även andra idrottsevenemang. Enligt platsledningen vid företaget är också klart att Nordic Sport blir ensam leverantör till friidrotts VM i Finland.

Det innebär, enligt Kent Johansson, hårt jobb i höst för Nordic Sport och att två anställda som tidigare permitterats i samband med en nedgång, kan återanställas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista