NORRBOTTEN

Höjda löner ska locka fler ungdomar

1:41 min

Fler sommarjobb måste riktas mot bristyrken inom omvårdnadssektorn. Det anser fackförbundet Kommunal. I tre av länets kommuner har man valt höjda löner för att locka fler ungdomar.

Många kommuner i länet vet att det kommer att bli personalbrist i framtiden inom vården. Ändå är det få som väljer att göra specifika insatser för att locka fler ungdomar in i yrket, men en av dom är Överkalix kommun.

– Sedan några år har vi valt att ge de som söker jobb inom vården högre löner, säger sommarjobbshandläggaren Ivar Isaksson.

Genom den åtgärden hoppas Överkalix kommun att man ska locka fler ungdomar att både utbilda sig inom vårdyrken, men också att de stannar kvar och söker sig ett jobb inom omsorgen.

Förutom Överkalix kommun finns likande lönepåslag i Haparanda och Jokkmokks kommuner. I Luleå däremot tror man inte att några extra kronor är rätt medicin, för att locka fler till branchen.

En av anledningarna till varför Luleå kommun inte har samma erbjudande är enligt Lennart Rehnberg att man ändå får många sökande till sina sommarjobb.

Lisa Lejon som går sista året på omvårdadsprogrammet i Luleå tror absolut att lite högre lön är ett måste för att få fler ungdomar att stanna kvar inom vårdyrkena.

Johannes Kvist, P4 Norrbotten, Sveriges Radio
nyheter.norrbotten@sr.se