KIRUNA

Landsbygdens kvinnor startar fler företag

1:27 min

Andelen kvinnliga företagare är större på landsbygden än i städerna. Enligt en sammanställning som Jordbruksverket gjort ligger Kiruna före Stockholm, och alltfler kvinnor där väljer att starta egna företag.

Andelen kvinnliga företagare är större på landsbygden än i städerna. Enligt en sammanställning som Jordbruksverket gjort ligger Kiruna på en 21:a plats och Stockholm tätt därefter på en 22:a plats.

Stina Holmberg som är verksamhetschef vid Företagarna i Kiruna bekräftar också att antalet kvinnliga företagare har ökat.

– Sedan början av 2001 har vi sett att antalet kvinnor som startar företag har ökat. Man kan också jämföra det med att år 2001 var 18 procent av de nystartade företagen startade av kvinnor. Enligt statistik för år 2010 så är nu över 30 procent av alla nyregistrerade företag startade av och drivs av kvinnor, berättar Stina Holmberg.

I Kiruna tycks gruvverksamheten spela roll även för kvinnors företagande.

– Vi ser också att många kvinnor startar företag inom konsultbranchen och det är mycket tack vare gruvans stora investeringar, säger Stina Holmberg.

Tone Strålind är delägare i företaget Tåga konsult AB och tror att en anledning till att Kiruna ligger så bra till på Jordbruksverkets lista är att många kvinnor i just i Kiruna startar företag i kanske typiska manliga miljöer, eller som kunder.

– Vi är ett konsultföretag och vi jobbar nästan uteslutande hos manliga företagare eller stora industriföretag där det är mycket män. Men situationen som det ser ut här och det underlag som finns för företagande i Kiruna gör nog att det är många kvinnor som vågar starta. Sedan kanske det finns många kvinnliga förebilder. Duktiga företagare i Kiruna som inspirerar andra att starta. Så det tror jag kan vara en anledning, säger hon.