Luleå

Södra hamnplan under ombyggnad

2:11 min

Södra hamnplan i Luleå får ett ansiktslyft. Ombyggnaden har börjat och ska stå klar 2013 och det är mycket som ska fixas till på hamnplanen.

Det röda trähuset snyggas till och blir svart. Hamnkranen renoveras. Mot vattnet byggs en portal av järn. Den stora ytan som används vid evenemang, som Luleåkalaset, ska få lampor med stämningsljus. En 60 meter lång vattenränna ska löpa över planen. Två trädallèr anläggs längs gatorna.

Det mest spektakulära med ombyggnaden av Södra hamnplan, är nog den vattenränna som ska vara 60 meter lång och gå över hamnplanen där en scen brukar stå. Den ska vara vänligt porlande och ta upp regnvatten. Konserter och marknader ska också fortsättningsvis kunna inta planen som får en ny snygg beläggning.

Publiken kommer ändå inte att trilla i vattnet eftersom rännan ska ha ett galler.

- Det ska vara bänkar och trägradänger på flera ställen så man sitta och sola exempelvis, förklarar projektledaren Tobias Wärja.

Gradänger är alltså trätrappor som man kan sitta på. Dom ska löpa längs Varvsleden och vid kajen som ska vara anpassad till turbåtar.

- Där turbåtarna ska ligga bygger vi trappor ner till vattnet så det blir bra oavsett vilken vattennivå det är, säger Tobias Wärja, projektledare.

Södra hamnplan har mest varit en bilparkering. I hörnet mot Varvsleden ska det bli plats för 40 bilar och längre ner längs södra Smedjegatan 10 platser.