Gällivare

Extra tillsyn mot Boliden

1:24 min

Strålsäkerhetsmydigheten kommer att göra extra inspektioner i Bolidens gruvor, bland annat Aitikgruvan i Gällivare, de närmaste två åren.

I slutet av förra året utsattes flera anställda i Aitikgruvan för strålning i samband med ett reparationsarbete. Det är anledningen till att Strålsäkerhetsmyndigheten nu har beslutat om särskild tillsyn av gruvbolaget.

– Det är ganska ovanligt att vi tar ett sådant beslut. Vi beslutar bara om särskild tillsyn när det har hänt något speciellt och vi villa hålla ögonen på en organisation eller ett företag under en längre tid, säger Helene Jönsson, enhetschef på myndigheten.

Det var i början av december 2010, som 16 anställda i Bolidens gruva i Gällivare fördes till sjukhus med symptom som huvudvärk och illamående. Personalen hade utsatts för en överdos av strålning när de höll på att reparera en röntgenapparat, som används för att mäta metallhalten i malm.

– Efter olyckan förbjöd vi bolaget att själv underhålla röntgenutrustning. Boliden har nu uppfyllt våra krav för att häva förbudet, men vi vill se att det fungerar även på längre sikt, så att bolaget inte bara har gjort en punktinsats.

Därför kommer Strålsäkerhetsmyndigheten att hålla ett extra öga på Bolidens arbete med strålning under de närmaste två åren. En period som kan förlängas om bristerna kvarstår.

– Vi kommer att inspektera dem lite mer än vi brukar, titta på all deras röngenutrustning och på de brister de har haft, tills vi ser att arbetet med strålsäkerhet fungerar på ett bra sätt.