Norrbotten

Övergrepp mot undersköterskor

1:37 min

Personal inom äldrevården utsätts ofta för sexuella trakasserier och övergrepp av sina kunder, enligt flera undersköterskor i Norrbotten.

Samtidigt kritiseras cheferna för en slapp attityd till den här typen av händelser. Men få undersköterskor vågar tala ut i radio, förutom en som vill vara anonym.

– En gång tog en kund tag i mitt bröst och vred om hårt och länge, han var en stor och stark äldre karl som ofta tafsade och frågade om jag ville knulla och det är ju inte roligt att bli utsatt för det, berättar hon.

Det här är bara en enda tjejs historia. Men jag pratar med tio undersköterskor runt om i Norrbotten med liknande och värre berättelser från äldrevården, gemensamt för alla är att de så gott som dagligen själva utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp av sina kunder på jobbet, utan att cheferna gör något åt saken.

– Det spelar ingen roll att man skriver en avikelserapport, det händer ingenting med det och skulle jag vägra gå in till en kund som tidigare tafsat på mig så skulle chefen kalla det arbetsvägran eftersom vi inte får neka våra kunder hjälp.

Detta är vår vardag och det är bara att bita ihop om man vill ha ett jobb

– Detta är vår vardag och det är bara att bita ihop om man vill ha ett jobb, säger den anonyma undersköterskan som arbetar inom äldrevården i Norrbotten.

SVT:s Uppdrag Gransknings avslöjande om sexuella övergrepp på ett äldreboende i Luleå kan alltså vara toppen på ett isberg. Nyss avslöjades ännu ett sexuellt övergrepp på ett vårdhem i Småland.

– Jag är inte förvånad över den här typen av avslöjanden för även sexuella trakasserier och övergrepp sopas under mattan eftersom de äldre i personalen accepterar det här och tänker att så har det alltid varit, vilket de yngre förstås lär sig och tar efter.

– Det är den attityden som råder, säger den anonym undersköterskan till P4 Norrbotten.

Fråga