Tillväxtprognos positiv för Norrbotten

Det går bättre än väntat för flera branscher i Sverige vilket har fått Konjunkturinstitutet KI att igår höja sin tillväxtprognos. Det är också något som kan gälla för Norrbotten tror organisationen företagarna.

– Det stämmer ganska väl in, säger Pether Nordblad regionchef för organisationen företagarna. 

Han tycker att det stämmer med den småföretagarbarometer som hans egen organisation och föreningssparbanken kom med i vår. Den, tillsammans med några andra liknande undersökningar, pekade på att norrbottniska företag har just de förväntningar som KI nu bekräftar anser Nordblad. 

I konjunkturinstitutets barometer för juli framgår det att tillväxten för den tillverkande delen av industrin nu ligger på sin högsta nivå sen millennieskiftet.

Det framgår också att tidigare krisdrabbade områden som bygg- och telekomsektor mött en vändning till det bättre. Det är något som Pether Nordblad också till viss del kan verifiera. 

– På tjänsteproducerande IT sidan så ser vi ju att det växer upp nya företag runt om i Norrbotten och det tycker jag är goda tecken eftersom tjänstesidan drar med sig så mycket annat också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista