Anders Mansten.
Kalix

Mansten stämmer utredare

Mansten stämmer utredare
1:20 min

Överläkare Anders Mansten i Kalix har stämt en utredare för att ha förtalat honom i en rapport till landstinget. På tisdag hålls muntlig förberedelse inför Luleå tingsrätt.

Anders Mansten hade tidigare anställning hos Norrbottens läns landsting, men han skildes från det uppdraget, då ledningen var missnöjd med honom.

2005 gjorde konsultbolaget Age Management i Boden en utredning åt landstinget om hur Mansten skötte sig som läkare och kritiken var förödande. Bland annat skulle han ha uppträtt fysiskt hotfullt mot en verksamhetschef. Landstinget la ut utredningen på sin hemsida, men Datainspektionen ansåg att det var fel och den togs bort.

Nu hävdar Anders Mansten att han utsatts för grovt förtal i utredningen, där han skulle ha utspekats som brottslig, trots att han inte åtalats för det. Att utredningen las ut på hemsidan innebar allvarlig skada för honom, anser han. Han har därför väckt enskild åtal mot Barbro Skoglund som företrädare för Age Management och han kräver att hon fälls för grovt förtal och att hon ska betala skadestånd på 100 000 kronor.

I ett yttrande förnekar Barbro Skoglund anklagelserna och uppger att utredningen om Mansten beskriver olika parters uppfattningar. Hon framhåller också att utredningen kom 2005 och därför är fallet preskriberat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".