Fängelse för kvinnlig rånare

Det blev fyra års fängelse och utvisning för den kvinna, som rånade äldre människor i Norrbotten tidigare i år. Det framgår av domen idag från Luleå tingsrätt.

Den 53-åriga kvinnan hade åtalats för att ha gjort en stöldturné hos äldre personer i länet. Hon greps i Överkalix efter att ha besökt folk och bett om vatten eller ett arbete.

Vid besöken försvann bland annat guldföremål och en del av de äldre utsattes också för misshandel, men vid rättegången förnekade kvinnan brott.

Åklagaren krävde fem års fängelse och det blev alltså fyra år och utvisning. Hon får inte återvända till Sverige före 2014. Hon ska också betala skadestånd till olika personer på sammanlagt 160 000 kronor.

Tingsrätten skriver att kvinnan hade ett ressällskap, men de personerna misstänks inte för brott.

Tingsrätten skriver också att kvinnans brott har präglats av hänsynslöst utnyttjande av gamla människor. Om hon släpptes på fri fot, skulle hon fortsätta att begå liknande brott i Sverige.

Kvinnan dömdes bland annat för grov stöld och rån.

" ... kvinnans brott har präglats av hänsynslöst utnyttjande av gamla människor ..."

ur Tingsrättens dom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista