MALMBERGET

Väntar på SKL-resultat

1:58 min

Idag har det gått ett år sen dödsolyckan i LKAB:s gruva i Malmberget. Två män störtade ner i ett djupt schakt och polisens utredning av olyckan är långt ifrån klar.

Olyckan inträffade  samband med bygget av gruvans nya huvudnivå.

Direkt efter olyckan inledde polisen en brottsutredningbrottsutredning om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Men sen har utredningen legat vilande.

– Polismannen sitter och väntar på mig just nu i det här ärendet. Jag hoppas att jag ska kunna ge ett första direktiv till polisen om ungefär 14 dagar, säger kammaråklagare Stig Andersson i Östersund som är förundersökningsledare.

Det var vid lunchtid för ett år sen. En pappa och hans son, båda från Malmberget, jobbade med att kontrollera bergväggarna i ett 100 meter djupt schakt där malmhissen sen skulle gå. De stod i en hisskorg som var fäst i en kranbil. Men plötsligt släppte linan från kranen och korgen föll fritt i schaktet.

– I nuläget finns anledning att anta att ett brott har förövats och därför fortsätter förundersökningen, säger stig Andersson.

Föremål har skickats till statens kriminaltekniska laboratorium för analys.

– De ska försöka förklara eller förtydliga hur olyckan kunnat ske. Närmare vad undersökningen går ut på eller vilken fråga vi ställde vill jag inte gå in på, säger Stig Andersson.

Svaret från SKL väntas efter sommaren.

Arbetsmiljöverkets 500-sidiga utredning är däremot klar och slutsatsen blev att begära åtalsprövning.

Och nu återstår för polisen att utreda om någon eller några begått fel som gjorde att olyckan kunde hända.

– Därvidlag har vi enbart teorier tills vidare, säger Stig Andersson.

Vilken är er teori om hur det kunde hända?

– Det vill vi inte gå ut med. Det är så lätt att det tas som ett påstående och en sanning.

Efter olyckan förra året förbjöd Arbetsmiljöverket LKAB att på det här sättet lyfta människor med mobilkran.

Åklagaren Stig Andersson tycker att det finns anledning att få fart på förundersökningen.

– Det gör det. Det är dels de anhöriga som har fortsatt ovisshet och funderingar på vad som hände. Och du har också de som eventuellt kan bli misstänkta i ärendet. Men verkligheten ser ut såhär, det är kö på utredningar.

Om polisen inte kan peka på att en enskild person begått ett fel kan det bli fråga om företagsbot för ett eller flera av de inblandade företagen och underentreprenörerna. Företagsboten storlek avgörs utifrån hur stor skada som uppstått. Det kan handla om upp till 10 miljoner kronor.