Norrbotten

Vårdpersonal misshandlas

1:51 min

Trots misshandel och hot så måste många undersköterskor i äldreomsorgen forsätta gå själva till sina kunder. Vårdpersonal är nästan lika våldsutsatta som poliser, enligt Arbetsmiljöverket.

– Jag har blivit sparkad, slagen, riven och hotad och har även ärr på armen efter att en kund borrade in naglarna i mig när jag skulle hjälpa honom med att byta blöja, berättar en undersköterska inom hemstjästen, som vill vara anonym.

Undersköterskornas historier handlar om hur kunderna inom äldrevården orsakat blåmärken genom sparkar och slag mot ansikte och mage på de anställda, knäckta fingrar, spott i ansiktet och hårda ord med hot om att det kommer hända igen.

Men historierna handlar också om undersköterskor som helt enkelt finner sig i att dagligen ta emot sparkar och slag och som långt ifrån får det stöd en misshandlad person på en annan arbetsplats skulle sett som en självklarhet.

Den vårdpersonal som råkar ut för misshandel ombeds skriva en avikelserapport på händelsen. Men sällan händer något efter det och få känner att de får det stöd de behöver av sin chef.

– Man får en klump i magen då man ska gå tillbaks till en kund som misshandlat en och ibland måste man ju även gå dit helt själv.

Cheferna tar inte tag i problemen

– Cheferna tar inte tag i problemen som de borde, det är väl obehagligt och så sopar de hellre saken under mattan, vilket gör att man själv till slut tror att det som händer är okej fast det inte är det, säger en av de anställda inom hemtjänsten som vill vara anonym.

Fråga