Politiker oeniga om spritskatten

Försäljningen av sprit på systembolaget i Norrbotten fortsätter att minska. Men det råder oeninghet bland länets politiker hur man ska hantera alkoholpolitiken.

I juni minskade spritförsäljningen med 26 procent i Norrbotten jämfört med samma tid i fjol. Samtidigt ökar konsumtionen av alkohol och införseln av sprit från andra länder blir allt större.

En av orsakerna till att försäljningen i länet minskar är bland annat att vi tar in mer billig sprit från utlandet bland annat från Finland som sänkte sin spritskatt i mars.

I mitten av augusti ska regeringens särskilde utredare socialdemokraten Kent Härstedt lägga fram sitt förslag till på hur man ska komma tillrätta med den stora införseln av sprit till Sverige. Ett av förslagen handlar då om att sänka skatten på sprit och motiveringen är bland annat att få större kontroll på konsumtionen.

Socialdemokraten Kristina Zakrisson, riksdagsledamot från Kiruna och moderaten Krister Hammarbergh, riksdagsledamot från Luleå, ska båda två diskutera frågan om en skattesänkning i sina partigrupper under det kommande året i riksdan och de är inte överrens om riskerna med en skattesänkning.

- Jag tycker inte att det är någon bra väg att gå att sänka alkoholskatten, säger Zakrisson som tror att konsumtionen kommer att öka ännu mer om skatten sänks.

Krister Hammarbergh, som vill se en skattesänkning, menar att konsumtionen kommer att öka hur Sverige än gör med skatten men tycker däremot att man måste förbättra informationen om konsekvenserna och här får han medhåll av Krisitina Zakrisson, som tycker att fler åtgärder måste till för att komma tillrätta med att svenskarna dricker allt mer, bland annat genom ökad utbildning och information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista