Satsning på småföretag i glesbygd föreslås

Satsning på småföretag, särskilt i glesbygd och en och en halv miljard mer i statsbidrag till kommuner och landsting för att motverka arbetslösheten. Det är några åtgärder som regeringen och samarbetspartierna nu föreslår.

En glesbygdssatsing på småföretag är viktig anser miljöpartiets språkrör Peter Eriksson, som också är riksdagsledamot från Norrbotten

- För Norrbotten tror jag det är långsiktigt oerhört viktigt att vi får en satsning på småföretag och får bättre möjligheter för riskkapital, för att det är ju ofta i glesbygden det allra största problemet, säger han.

Peter Eriksson säger att han driver just denna fråga gentemot samarbetspartierna men medger samtidigt att han inte fått tillräckligt mycket gehör för den. Däremot tror han nu att det finns bättre förutsättningar.

- Jag känner att det kanske är på väg att förändras nu och jag hoppas att vi ska kunna komma överens om ordentliga satsningar på det här området, säger han.

Åtgärder mot arbetslösheten är ett huvudnummer i samarbetspartiernas utspel och nu utlovas 1,5 miljard i ökade resurser till kommuner och landsting redan i år och för Norrbotten är det viktigt anser Peter Eriksson.

- Nu när konjunkturen vänder så måste vi kunna från staten ge bättre förutsättningar, ge mer stöd till kommunerna för att man ska kunna hålla uppe en bra service och inte behöva minska sysselsättningen så mycket, säger han.

Peter Eriksson anser dock att de statsbidragshöjningar som nu aviseras inte är tillräckliga.

- Nej det är det inte, det kommer att krävas ännu mer, men det är i alla fall en början, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".