Luleå

”Lättare flyga till Bangkok än Murmansk”

1:31 min

Transportproblemen i norr måste lösas. Det är en av frågorna som tas upp när den femte Barentskonferensen startade idag.

Nordens länder och Ryssland samlas för att diskutera hur man kan stärka upp och göra det så kallade Barentsområdet starkare och mer attraktivt.

Socialdemokratiska riksdagsmannen Sven-Erik Bucht var på plats i Kulturens Hus i Luleå för att diskutera transportproblematiken.

 – Som det ser ut nu så är det lättare att flyga till Bangkok än Murmansk som exempel och det är inte så bra, det är frågor vi måste ta tag i för att få folk att öppna ögonen för det här området, säger han.

Först upp i talarstolen var Sveriges handelsminister Ewa Björling.

- Jag har pratat om hur vi får en ekonomisk utveckling samtidigt som vi får en hållbarhet och värnar om miljön, och hur vi tänker för Barnetsregionen i våra samarbetsländer, säger hon.

Hur tänker ni då?

 – Vi ska vara energieffektiva och reducera koldioxidutsläpp.

Just miljön är en av de viktigaste punkterna på dagordningen, under dessa Barentsdagar som pågår idag och imorgon. Sverige ligger långt fram i både arbete och lagstiftning i miljöfrågorna i jämförelse med samarbetspartnern Ryssland.

Men enligt Ewa Björling så närmar man sig i samarbetet.

 – Vi är väldigt nära tycker jag och ofta så kan det vara en liten justering i någon lagstiftning som ska till för att förändra något, men det kan vara så att ingen tänkt på det för än det syns i männikornas vardag.