Haparanda

”De får sitta och frysa ett bra tag till”

1:45 min

Aktivister från Grenpeace blockerar ett potatislager i Nedre Vojakkala i Tornedalen. De protesterar mot att genmodifierad potatis odlas i länet. Men företaget störs de inte av aktionen.

Greenpeace har blockerat dörrarna till en lagerlokal i Nedre Vojakkala med hjälp av personer som är fastkedjade och stora tunnor. De 10-talet aktivisterna kommer från Tyskland och Sverige.

– Vi försöker stoppa odlingen av GMO-potatis som Amflora, för problemet är att den är godkänd, trots att man inte genomfört tillräckliga studier vad gäller vår hälsa och vår miljö, säger Patrik Eriksson som är Greenpeaces kampanjledare.

Hur länge blockaden kommer att pågå är inte klart, men de kommer försöka att blockera anläggningen under hela odlingsäsongen. Målet är att förhindra att potatisarna kommer ner i jorden.

– Vi kommer försöka att stanna så länge vi kan, säger Patrik Eriksson.

Förhoppningen är också att företaget eller den svenska regeringen ska ta sitt ansvar och stoppa odlingen, som man gjort i många andra länder.

På frågan om hur de ser på att en lokal företagare påverkas av deras aktion, svarar en av aktivisterna;

– Det är ju företaget som kommer få konsekvenserna av det här och inte bonden. Det vill vi också poängtera, för det är inte bonden vi vill komma åt utan företaget som står för GMO-potatisarna.

Företaget som Greenpeace har sin aktion mot är Plant Science Sweden där Christoffer Wambling är VD.

– Det är inte aktuellt att sätta potatis i Norrbotten än och det visar kanske lite på intelligensnivån hos Greenpeace, säger han.

Kommer ni agera på något sätt?
– Inte i nuläget, de kommer få sitta och frysa där ett bra tag till.

Fråga