Luleå

Kockor på menyn för ekokockar

1:37 min

Elever från Lycksele blev segrare när regionfinalen av Unga ekokockar avgjordes i Luleå - ett arrangemang med Jordbruksverket som huvudman.

Erik Måneld är tävlingsledare och berättar att tävlingen syftar till att framtidens kockar ska bli inspirerade till hållbar matlagning.

- Jag har varit tävlingsledare under alla regionfinaler och har gott hopp om framtidens restaurangbesök.

För att få fram regionfinalisterna har elever vid hotell- och restaurangprogrammet fått skicka in recept och bilder på menyer. Målet är att samtliga ingredienserna ska vara ekologiska och alla har fått samma huvudingredienser att utgå från.

Sex lag från restaurangskolor på gymnasienivå lagade en meny baserad på ekologiskt odlade jordärtskockor, kotlettrad samt bär till dessert.

Lagen klappades igång med sex minuters mellanrum. Jämte fantastiska dofter anade man en viss nervositet och stor fokusering.

- Allra mest nervös är man för att något ska gå snett, sa Mimmi Jonsson som representerade ett av Luleås två lag.

Juryn bedömde smaken men även det tekniska handlaget i köket. Vinnaren korades vid 16-tiden och får tävla i en riksfinal i Växjö i september. Som slutslig segrare stod trion från Lycksele.

- En väl komponerad meny, kommenterar juryns ordförande Ulrika Brydling.