JOKKMOKK

Det samiska köket lyfter

1:30 min

Den samiska matambassadören Greta Huuva ser som sitt viktigaste uppdrag att höja kompetensen inom de samiska matföretagen, men också att sprida kunskapen om råvarorna och köket till restauranger utanför Sapmi.

Den samiska maten är en viktig del i den svenska kulturarvet. Det anser regeringen som satsat 6 miljoner kronor på det tvååriga projektet "Det samiska köket".

Bakom satsningen står tre samiska matföretag och Samernas utbildningcentrum i Jokkmokk. Projektledare är den nyligen utnämda matambassadören Greta Huuva.

– Det är en idé som kommer från oss företagare. Vi tyckte att vi verkligen behövde lyfta och föra fram det samiska köket och våra fantastiska råvaror, och mattraditioner, säger Greta Huuva, som ser sitt uppdrag som en riktig utmaning.

Är det som i alla andra matkulturer att den samiska matkulturen är komplex?

– Ja, det finns så oerhört mycket och för varje dag egentligen så upptäcker jag nya saker, säger hon.  

Med glädje och känsla berättar Greta Huuva också om all den kunskap som den äldre generationen besitter.

– Vi har ju verkligen tagit tillvara och nyttja allt av renen, så det finns så mycket av inälvsmat, blodmat och köttet som man kan tillaga på så många olika sätt. Men sedan också alla bär och örter som vi tidigare använt oss av och som nu nästan fallit i glömska. Det försöker vi lyfta fram, säger Greta Huuva.

Hon berättar också att souvas, som betyder kallrökt i kåta, egentligen var flera olika rätter från början. Fisk, ost och kött. 

– Man rökte för att det skulle hålla bättre, säger hon.

Projektägarna hoppas att de samiska matföretagen i första hand ska vara intresserade av de kurser som kommer anordnas för att höja sin kompetens och sina kunskaper inom mattraditioner.

Men förutom de företag som redan idag arbetar med både servering och förädling av samiska matprodukter, riktar sig "Det samiska köket" till restauranger utanför Sápmi.

– Vi hoppas att de ska bli intresserade och kanske lockas till att servera spännande samiska rätter på sina menyer, säger Greta Huuva.

Hon berättar också att det redan idag finns restauranger i bland annat Umeå och Stockholmsområdet som är intresserade. Även turistföretagen är intresserade, då det höjer turisternas helhetsupplevelse.

– De har väl insett att en stor del av upplevelsen handlar om mat och då är det roligt om man kan bjuda på annat än souvas och renskav, som är det vanligaste och enklaste, säger Greta Huuva som bland annat serverat kronprinsessparet när de besökte Jokkmokk och Norrbotten.