Norrbotten

Slagen på praktiken

1:44 min

Omvårdnadsprogrammet förbereder inte blivade undersköterskor på att de kan råka ut för sexuella övergrepp och misshandel av sina kunder på arbetsplatsen, enligt studenter.

– Vi visste inte att sånt kunde hända, det får vi upptäcka då vi går ut, säger Jennifer Sundqvist som går sista året på omvårnadsprogrammet i Boden.

Ett humoristiskt inslag som skämtades bort

Klasskamraten Erik Lindmark tillägger:

– I kursen arbetsmiljö har man ju fått den här berättelsen om hur en ur personalen skulle byta en glödlampa och då fick en klapp i baken av en farbror, men det var bara som ett humoristiskt inslag som skämtades bort sedan var det inget mer om det, berättar Erik Lindmark.

Båda tycker att det är en hemsk verklighet som väntar när dem ska börja arbeta.

– Det är åt skogen om man ska vara lindrig för vi har ju varit på praktik där man fått både sparkar och slag och då fick man ju försöka skydda sig så gott det gick men så ska det ju inte vara, säger Erik Lindmark.

Jennifer Sundqvist fick också en spark i magen på sin praktik.

– Jag sa till ordinarie personal men dem bara skyllde på att kvinnan var dement och att vi inte kan göra så mycket mer, berättar hon.

Båda studenterna reagerar negativt på tidigare undersköterskor berättelser om chefer som inte verkar ta tag i den här typen problem och att flera blivit tvingade att återvända till kunder som slår och trakasserar.

Vi bär ju inte direkt några skyddsvästar

Och det faktum som framkommer i arbetsmiljöverkets rapport om att undersköterskor riskerar hamna i nästan lika många våldsituationer som poliser, skrämmer en aning.

– Ja det är ju sjukt för vi bär ju inte direkt några skyddsvästar eller batonger att skydda oss med, säger Erik Lindmark.

Förberedelse och information om sexuella trakasserier, övergrepp och misshandel borde finnas som ett självklart delmål i utbildningen på omvårdnadsprogrammet, exempelvis i arbetsmiljökursen eftersom det är så vanligt förekommande, tycker båda studenterna.

– Då skulle man ju våga säga ifrån mer på arbetsplatsen, säger Erik Lindmark.

– För då kan man ju hänvisa till det man lärt sig i skolan, tillägger Jennifer Sundqvist.

Fråga