Boden

Framtid på landet i Boden

1:30 min

Boden satsar för en ny Norrbottnisk stormässa.

Framtid på landet som mässan kallas ska främst lägga fokus på att lyfta utvecklingen på landsbygden. Till sommaren kommer mässan äga rum samtidigt som Bodentravet och byggas kring fyra stöttepelare. Mat, upplevelse, miljö och hästar, berättar Jalle Svanberg vid Boden turism.

 – Vi har ju haft V75 i Boden länge och det lockar mycket folk och nu ska vi kunna ha detta kringarrengemang med olika upplevelser och utsatällningar, så det är jättebra, säger han.

Tanken är att mässan ska vara vartannat år, samtidigt som Noliamässan äger rum i Umeå för att undvika en krock med mässan i Piteå. Mässan som kommer att kallas Framtid på landet är redan klarfinansierad för två år. Totalt 1.6 miljoner kronor.

Och det som kommer locka mest tros vara den Norrbottniska maten. Tryggve Bergman är ordförande för matproducenterna i Norr.

 – Vi har fantastiska skafferier i Norrbotten, vi har en otrolig kvalité på maten och det ska bli väldigt roligt att visa det för våra länsbor, säger han.

Robin Lindkvist är projektledare för Framtid på landet.

 – Bara travet brukar locka 10 000 besökare och det är väl något liknande som vi hoppas på men vi har budgeterat för 4000 besökare säger han.

Det här är planerat och finansierat för två år, har ni redan lite tankar på nästa mässa?

 – Tanken är att detta ska vara en raketstart, vi ser hur det går, lär oss av våra misstag och ökar till nästa mässa.

Så detta är en stormässa Norrbotten ska vänja sig vid?

- Ja det tror och hoppas jag, säger Robin Lindkvist.