Storjordbruk skjuter projekt på framtiden

Byggstarten för storjordbruket i Juoksengi norr om Övertorneå kan att bli försenad. Anledningen är att regeringen i sommar ska ta beslut om taket ska tas bort för investeringsstöd till jordbruket. Något som kan ge Polcirkeln Lantgård ett startkapital på drygt två miljoner mer än med de gamla reglerna.

Tomas Mörtberg är vd för det nybildade storlantbruket, Polcirkelns Lantgård AB i Juoksengi, han säger att det är ett beslut värt att vänta på.

Polarcirkelns Lantgård består av fyra lantbrukarna som gått samman för att bilda ett storjordbruk. När djurstallet är färdigt är det tänkt att rymma 200 mjölkkor och 150 ungdjur.

Nu väljer dom fyra delägarna alltså att skjuta projektet på framtiden för att invänta regeringens beslut om investeringsstöd. Om dom nya reglerna går igenom kan det betyda så mycket som 4 miljoner kronor i stöd istället för 1,6 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".