Socialdemokraterna söker makthavare

Socialdemokraternas gräsrötter i Norrbotten funderar just nu på vem de ska nominera till den ansvarstyngda uppgiften att vara ordförande i Landstingsstyrelsen. Stridigheterna kring öppnandet av BB i Kiruna ledde till att Yvonne Stålnacke lämnade uppdraget.

Den person, kvinna eller man, som gräsrötterna ska leta fram kommer att bli styrelseordförande för länets största arbetsplats Landstinget - en organisation som inte bara är stor utan också har en central samhällsfunktion.

Utöver kunskaper om ekonomi, organisation, kultur, regional utveckling och sjukvård ska den nya ordföranden kunna det politiska spelet och dessutom ha så pass mycket social kompetens att hon eller han kan samarbeta med koalitionspolitikerna i vänsterpartiet och miljöpartiet.

Sveriges Radio Norrbotten har pratat med 13 av de 14 ordförandena i socialdemokraternas arbetarekommuner, och alla säger att man behöver tid för att resonera sig fram till vilken kandidat man ska nominera.

De personer som ändå nämns är Britt Westerlund från Luleå och Marita Björkman från Hortlax, ett par tycker att Kent Ögren ska få uppdraget och att en ny vice ordförande väljs efter honom, men med tanke på de stora förväntningarna på den nya ordföranden tittar man också på tänkbara kandidater utanför landstingssfären.

- Det går inte att nominera vilken politruk som helst, sa en arbetarekommunordförande.

Arbetarekommunerna ska lämna sina namn till partidistriktets valberedning i slutet av månaden och den 18 september utses kandidaten. Några dagar senare möts landstingsfullmäktige.

Frågan är hur starkt partidistriktet kommer att agera för att få rätt person, och om Yvonne Stålnackes efterträdare är kvinna eller man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista