Höga värden uppmätta på Varvsleden i Luleå

Efter att ha mätt luftkvalitén längs Varvsleden i Luleå i drygt ett halvår kan Luleå kommuns miljökontor redan nu konstatera att värdena tangerar EU:s normer för miljökvalité.

Från årets början fram till nu noteras flera höga värden längs Varvsleden, enligt Mats Bengtén miljöinspektör och biträdande miljöchef i Luleå.

- Det vi kan se på det här första halvåret är att man ligger ganska nära de här miljökvalitetsnormerna, dom gränsvärden som finns, säger han och konstaterar att det kan påverka folks hälsa.

- Det är framförallt folk som har problem med andningsbesvär och den typen av sjukdomar, hjärt och lungbesvär och astmatiker, säger han.

Resultaten från luftmätningarna längs Varvsleden läser miljökontoret av varje dygn genom att med ett modem koppla upp en dator som visar värdena.

Bakgrunden till att man beslutade sig för den här mätningen var beräkningar som visade att EU s miljökvalitetsnormer riskerade att överskridas, vilket de alltså tenderar att göra. Ett exempel är kvävedioxid från bilavgaser som redan är uppe i 73 mikrogram per kubikmeter när nästan ett halvårs mätning återstår och där EU:s norm ligger på 90 mikrogram per kubikmeter.

När det här undersökningsåret sen är till ända så kan det bli fråga om olika åtgärder. Redan genomförda åtgärder är enligt Mats Bengtén förbättring av linjenätet för busstrafiken och ett nyss avslutat projekt kallat ”färdas väl” där man försökt ändra Luleåbornas attityd när det gäller att förflytta sig. Att göra regelrätta begränsningar i trafiken på Varvsleden är Mats Bengtén mera skeptisk till.

- Då tror jag mer att det handlar om att påverka människors beteende än att skapa ett förbud, säger han.  

" ... det handlar om att påverka människors beteende ..."

Mats Bengtén
Miljöinspektör

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista