Kenneth Backgård (ns) oppositionsråd landstinget

Kritik mot generösa landstingspensioner

Landstinget är mer generöst med pension till sina politiker, än vad regelverket medger. Det hävdar fyra politiker från Norrbottens sjukvårdsparti i en motion till landstinget.

Det är politikerna Kenneth Backgård, Doris Messner, Margareta Henriksson och Ann-Christin Åström från Sjukvårdspartiet som står bakom motionen. Som det fungerar idag kan politikerna i landstingsstyrelsen besluta om hur stor pension, som en kollega ska få, när han eller hon avgår. Det senaste exemplet är landstingsrådet Yvonne Stålnacke, som fick kritik för att pensionen var mycket generös, 20 619 kronor i månaden i femton år.

Nu tar Yvonne Stålnacke  inte ut den pensionen, eftersom hon återvänt till SSAB, men de fyra sjukvårdpartisterna tycker att beslut om pension ska tas av en särskild beredning och inte av landstingsstyrelsen och att fullmäktige utarbetar strikta anvisningar för hur pensionsvillkoren ska se ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista