Sambandscentraler utreds av rikspolisstyrelsen

Under det kommande halvåret kan det klarna om polisen ska samordna sina kommunikationscentraler med SOS alarm. Norrbottens polisstyrelse vill ha mer information innan man tar ställning till det alternativet.

Mycket tyder på att det kan bli en samordning av SOS alarms och polisens sambandscentraler inom den närmaste tiden. Frågan har utretts och flera remissinstanser är positiva.

- Det är ju så att man har tagit fram en del alternativ och det alternativ som man då från de flesta myndigheter såg som ett tänktbart alternativ att gå vidare med, det är ju den här samlokaliseringen med SOS alarm, säger Lena Charpentier tillförordnad sektionschef på Rikspolisstyrelsens utvecklings- och strategienhet.

I den utredning som rikspolisstyrelsen redan gjort finns olika alternativ för hur man ska arrangera polisens kommunikationscentraler. Ett sådant alternativ är samordning av polisens egna sambandscentraler inom 6 regioner i landet. För Norrbotten skulle en sådan regionalisering innebära en samlokalisering med Västernorrland, Jämtland och Västerbotten.

Ett 20 tal olika myndigheter har yttrat sig över förslagen, varav de flesta tycker att en samordning med SOS alarm är det mest attraktiva. Men Norrbottens polisstyrelse är en av sex som avstått från att ha något åsikt i frågan, enligt Lena Charpentier.

I höst görs en fördjupad studie och före årsskiftet kan det komma en fingervisning om hur det blir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista