Stort intresse för jobben vid Kirunas nya övervakningsenhet

Det kan bli 50 nya jobb i Kiruna vid en ny enhet för trafikövervakning. På fredagen lämnade landshövding Per- Ola Eriksson över ett förslag till justitiedepartementet och det går ut på att centralenheten med ansvar för utredningar av hastighetsöverträdelser bör förläggas i Kiruna.

Enheten kommer med hjälp av automatisk hasighetskontroll med kamera, så kallat ATK, att bevaka fartsyndare i hela Sverige.

Ruth Isaksson är biträdande chef på arbetsförmedlingen i Kiruna och berättar att intresset redan nu är stort till jobben på övervakningsenheten:

- Arbetslösa frågar varje dag när jobben kommer att utannonseras, säger hon. Arbetsförmedlingen i Kiruna kommer satsa på kompetensutbildningar för de arbetslösa så de har de kunskaper som krävs för att arbeta på bevakningsenheten.

I förslaget skriver Per Ola Eriksson att Rikspolisstyrelsen bör få extra resurser för att bygga upp bevakningscentralen, medan Vägverket självt ska finansiera sin del av den utbyggda verksamheten. Landshövdingen förelår även i utredningen att polismyndigheten i Norrbotten skall leda utredningsarbetet kring trafikbrotten som rapportras via ATK-systemet.

Glädjen är som sagt stor i Kiruna, men nöjdast är kanske Kirunas socialdemokratiska kommunalråd Kenneth Stålnacke. - Vi har jobbat för det länge och känt medvind hela tiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista