Läkemedelskostnaderna minskar tillfälligt

Landstingets kostnader för läkemedel minskade med 16 miljoner kronor under första halvåret i år, jämfört med samma period förra året.

Läkemedelskommitténs ordförande i Norrbotten, Kenneth Widäng, tror dock att glädjen blir kortvarig, eftersom de minskade kostnaderna främst beror på att patenten gått ut för några av de dyraste medicinerna.

- Tyvärr kommer kostnaderna att öka igen eftersom vi får nya, dyra läkemedel, säger Kenneth Widäng. Han anser dock att det finns andra sätt att få ner läkemedelskostnaderna.

- Det går att spara stora pengar på att slänga mindre läkemedel i soporna, säger Kenneth Widäng.

Undersökningar inom den öppna vården i Norrbotten visar att ungefär tio procent av läkemedlen aldrig används utan hamnar i soporna. Enligt en färsk undersökning i Stockholm slängs det lika mycket på sjukhusen. Kenneth Widäng tror att det ser likadant ut på sjukhusen i Norrbotten, vilket betyder att läkemedel för totalt 50 miljoner kronor slängs i soporna varje år.

- Det går naturligtvis inte att spara hela den summan, men 10 miljoner kronor är fullt möjligt, anser Kenneth Widäng. På sjukhusen kan man dra ner på läkemedelssortimentet på avdelningarna, och i öppna vården kan läkarna skriva ut mindre förpackningar när patienten första gången ska använda en medicin. Patienterna kan också bidra genom att inte hamstra medicin, som sedan inte används, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista