Toppsommar för samiska turistföretag

Det har varit en bra sommarsäsong för de samiska turistföretagen. Det visar en rundringning som Sameradion gjort .

Anna-Stina Svakko som jobbar på Ájtte i Jokkmokk berättar att de har haft betydligt fler besökare än under 2003 och 2002. Svakko tror att det ökade besöksantalet beror på det dåliga vädret och att folk därför vill hålla sig inomhus. Dessutom är Ájtte känt ute i världen vilket också lockar många besökare och turisterna kommer från flera delar av Europa.

- Det är mycket tyskar som kommer som kör själv upp och som förmodligen ska till Nordkap och passerar här. Vi har ganska mycket fransmän och en del italienare, berättar Svakko

Anna Sarri på Nikkaluokta Sarri AB berättar att de tack vare regnet i sommar haft fler övernattningar än tidigare år.

- Det behövs fint väder för att folk ska ta sig till fjällvärlden men är det lite sämre väder när de väl är här så påverkar det affärerna positivt därför att då är det kanske ytterligare någon som inte slår upp sitt tält eller lagar sin egen mat. För oss är det bättre affärer om det är lite ruskväder, säger Sarri

Enligt Anna Sarri har trycket varit bra och det har kommit dubbla bussar vid många tillfällen. Deras absoluta högsäsong är sista veckan i juli och två veckor in i augusti.

- Det brukar vara väldigt mycket folk den här tiden och fint väder, säger Anna Sarri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista