Tavla av Laestadius till salu

Nordnorska Konstmuseet i Tromsö vill köpa en målning föreställande Lars Levi Laestadius och en omfattande insamling har nu startats.
Tavlan föreställer Lars Levi Laestadius som predikar för samerna. Laestadius är iförd cylinderhatt och vargskinnspäls på målningen. Den franske hovmålaren Francois Auguste Briard, som målade av väckelsepredikanten 1840, bodde en kort tid hos Laestadius i prästbostaden i Karesuando. Målningen är till salu hos en konsthandlare i London och priset på drygt 2 miljoner kronor är mer än det Nordnorska Konstmuséet mäktar med. Därför startade en privatperson ett upprop om pengar till målningen. Ett rederi i Tromsö skänker 100 000 kronor med motiveringen att bilden och historien knuten till bilden är en del av den nordnorska kulturhistorien - och därför bör den återföras till den landsdel där den hör hemma. En stortingsrepresentant, som begär statligt stöd av kulturministern, anser att Laestadius haft en enorm historisk betydelse för Nordnorge och att laestadianismen än idag präglar landsdelen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".