Framgång för superstål från Luleå

Superstål från Luleå håller på att erövra transportbranschen. I höst börjar flera nordiska verkstadsföretag använda det nya materialet i serietillverkning av containrar och lastöverdrag.

Den extremt lätta och starka stålplåten har utvecklats av Lucoil, som är ett dotterföretag till SSAB Tunnplåt. - Intresset växer nu bland företagen i transportsektorn, säger företagets VD, Anders Ahnqvist. Tillverkarna går från prototyper till serieproduktion med vårt stål.

Stålet är dyrare än vanligt stål. Men enligt Anders Ahnqvist uppvägs merkostnaden av längre livslängd och att åkarna kan ta större laster när containrarna väger mindre.

- Transporterna blir då också skonsammare mot miljön, säger Anders Ahnqvist.

Nya användningsområden för superstålet är också på gång. Det nybildade verkstadsnätverket i Norrbotten, Arctic Steel, håller på att utveckla en lastpall av stålet. Lättare och hållbarare än träpallar. Idén kommer från studenter vid Luleå tekniska universitet och intresset för produkten finns inom livsmedelsindustrin, hos bland annat Polarbröd.
 
- Tillverkning betyder nya verkstadsjobb i Norrbotten, säger Anders Ahnqvist.

Han tycker också att det ser ljust ut för de 25 anställda på Lucoil. Det är dock för närvarande inte aktuellt med några nyanställningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista