Blå diesel ska stoppa stölder

Skogsentreprenörer råkar allt oftare ut för dieselstölder när de förvarar sitt bränsle ute skogarna.Det handlar om tusentals liter som slangas ur maskinerna av ligor. För att kunna identifiera den stulna dieseln ska skogsmaskinägarna nu börja färga sin diesel blå.

Kjell Johansson, sektionsordförande för Skogsmaskinföretagarna i Pite älvdal och Luleå. Han är trött på stölderna:
- Vissa veckor är stjäls det diesel varenda dag, berättar han.

Skogsentreprenörerna jobbar ofta veckor i sträck med avverkning långt ute i skogarna. För att kunna klara sig så länge måste de ofta förvara tusentals liter diesel i redskapsvagnens ram och i maskinerna.
På kvällar och helger när utrustningen står obemannad brukar bränsletjuvarna slå till.

I höstas startade Skogsmaskinföretagarna i den norra regionen projektet, Stöldstopp i skogen. Där sammarbetar entreprenörer, markägare och lastbilsförare genom att varna varandra via sms om de upptäcker mystiska bilar i ett område där det finns skogsmaskiner.

Det har fungerat till viss del, men antalet stölder måste gå ner ännu mer. Därför går nu skogsentreprenörerna ett steg längre och börjar färga sin diesel blå.
- Det innebär ju att det blir lättare att identifiera bränseltjuvar och stulen diesel, säger Kjell Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista