Särskolans elevantal växer snabbt

Antalet elever i särskolan har fördubblats de senaste åren, samtidigt som totala antalet elever i skolan minskat. Bara i Luleå var ökningen 30 procent förra året.

I den vanliga skolan saknas det många gånger pengar till de specialpedagoger som kan ge eleverna det stöd de behöver och har rätt till.

- Att elevantalet i särskolan stigit så snabbt beror på bättre möjligheter att hitta olika funktionshandikapp hos eleverna, förklarar Sven-Erik Malm, som är områdeschef för särskolan i Luleå.

- Elevernas självförtroende stiger när de kommer till en miljö där de får stöd av pedagoger med specialkompetens och där de får utvecklas utifrån sina egna förutsättningar, säger Sven-Erik Malm.

Håkan Edström i Måttsund valde särskolan framför byaskolan när sonen Zigvard skulle lämna dagis. Zigvard, som har Downs syndrom och svårt att prata, går nu tillsammans med barn som har liknande behov av stöd i undervisningen.

- Han trivs och har utvecklats socialt när han får vara i en miljö med andra elever som har likartade problem. I Måttsunds skola var han ensam med sina speciella behov, men i särskolan är han inte längre unik och enda barnet med Downs syndrom, säger Håkan Edström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista