ARVIDSJAUR

Chefslönerna ska kartläggas

1:46 min

Chefslöner, pensionsavtal och avgångsvederlag är laddade begrepp och nu vill Vänsterpartiet i Arvidsjaur ha öppen redovisning och klara riktlinjer för förvaltningarna och de kommunala bolagen.

Politikerna i Arvidsjaur verkar vara eniga om att det ska finnas klara riktlinjer, men det blev inget beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott för politikerna vill ha en del kompletterande upplysningar.

– Kommunens personalchef ska förklara för politikerna hur uppgörelserna ser ut. Till exempel vad löneväxling innebär, säger kommunalrådet Jerry Johansson (S).

Vid löneväxling avstår den anställde en del av lönen och pengarna används istället för att förstärka tjänstepensionen. Ett slags pensionsparande alltså.

Jerry Johansson tycker det är bra med en översyn av den policy som finns, även om det inte finns några konstiga avtal eller som han uttrycker det: "Det finns ingen ko på isen".

För snart två år sedan avgick Arvidsjaurs socialdemokratiske kommunalråd Jerry Johansson efter att han skrivit på ett förmånligt pensionsavtal för en förvaltningschef. Han återinträdde som kommunalråd kort efter sitt avhopp 2009.

För att slippa liknande händelser igen kräver Vänsterpartiet öppen redovisning av alla chefers löner och avtal. Britt-Inger Hedman (V) vill att samma regler ska gälla för både kommunens förvaltningar och kommunala bolag.

– Vi tycker att det är viktigt för att undvika dåliga avtal och jag tror att det blir så att kommunen kommer att fastställa riktlinjer, säger hon.