Norrbotten

Få kvinnliga tränare

1:18 min

Trots att intresset för damfotboll ökar så domineras tränarstaberna av män, visar en norsk idrottssociologisk forskning. Norrbotten är inget undantag.

I länets nio dam- och herrlag som spelar i divison II eller högre finns bara en enda kvinnlig tränare - Nina Juntti i Notviken.

Att Nina Juntti är ensam är inget hon tänker på men till skillnad från många andra kvinnor som inte satsar på en seniorkarriär är hon inte rädd för att sikta högt.

– Eftersom jag har varit med i allsvenskan med Alvik vill man ju gärna upp dit, helst med ett Luleålag. Men vi får väl se om vi lyckas ta upp Notviken till ettan först.

Nina Juntti är nu inne på sitt andra år som tränare i division II-laget Notviken. Och hon delar ansvaret med Ulf Lundström.

– Vi är bra på olika saker och jag tror att det är bra att få in manligt och kvinnligt. Herrfotbollen skiljer sig från damfotbollen men han tar in saker som han tycker borde funka inom damfotbollen.

På fotbollsförbundet menar man att det mestadels är upp till föreningarna men styrelseledamoten Jörgen Eriksson är medveten om problemet och vill hitta en lösning.

– Absolut. Därför gäller det för oss att skapa förutsättningar för utbildning. Men sedan är det upp till föreningarna själva att välja vilka tränare de vill ha och skapa förutsättningar att få in båda könen.