Norrlandståg drabbas av besparingar

Rikstrafiken som ser till att olönsam kollektivtrafik får statliga medel gjorde i våras en dålig upphandling på flygtafiken i Norrland, en upphandling som blev 50 miljoner dyrare än beräknat. Men det är inte säkert att dom neddragningar som nu görs i tågtrafiken räcker, Rikstrafiken utesluter inte fler neddragningar i norrlandstrafiken.

Efter årsskiftet kommer tågtrafiken söderut att minskas med ett tåg. Trafiken till Stockholm och Göteborg kommer gå med två tåg i stället för tre som det är idag. Men vid högtrafik, som sommar och storhelger, ska extra resurser sättas in. En annan konsekvens är att den tidigare planerade dagtågtrafiken mellan Kiruna och Umeå skjuts upp på obestämd framtid.

Anledningen till minskningen är att Rikstrafiken, som betalar för tågtrafiken, måste minska sina utgifter och har därmed bett Connex som kör tågen att minska kostnaderna. Enligt Tom Andersson på rikstrafiken finns det inte så mycket att göra när man måste spara:

- Det är aldrig bra att minska på trafiken, men vi måste göra det här för att spara pengar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".